Nederland Historische locatie
Perrysport The Face North Face North The North Perrysport Perrysport Face The

16-11-1944

Kanaaldijk 3 , Meijel, Nederland
Trefwoorden voor deze historische locatie
Verwoesting Gevechten
Face The North Perrysport Perrysport The Perrysport Face North Face The North

205. Koud, nat en ontberingen

In de strijd om een bruggenhoofd op de hoek van het afwateringskanaal en de Noordervaart worden op 16 en 17 november 1944 geallieerde granaten afgevuurd op de Duitse stellingen. Ondanks regen, kou en slapeloosheid verzwakt, is de tegenstand van de Duitsers hevig. Tot overmaat van ramp beschieten Duitse troepen door miscommunicatie dan ook nog per ongeluk elkààr.

In de natte herfst van 1944 proberen de Duitsers in het Nederlands-Duitse grensgebied zoveel mogelijk om de opmars van de Geallieerden een halt toe te roepen. Vanuit hun posities ten westen van de Maas oefenen ze druk uit op het reeds bevrijde deel van Zuid Nederland. Maar er is geen kruit gewassen tegen de onophoudelijke opmars van verse troepen en materiaal van de Geallieerden.

De moraal van de Duitsers gaat in die natte koude schuttersputjes in het open veld steeds verder naar beneden. Sommigen overwegen zelfs om te deserteren. Maar de angst dat als represailles thuis vrouw en kinderen wat wordt aangedaan weerhoudt de meesten ervan.

Op 17 november 1944 proberen de Schotten van het 5de Cameron Highlanders bataljon een bruggenhoofd te slaan bij het afwateringskanaal bij Beringe. Dat gaat niet zonder slag of stoot. Aan beide zijden vallen doden en gewonden. Toch slagen de Camerons erin een brug te maken en de opmars kan verder.

Aan Duitse zijde heeft de jonge soldaat Theodor Kremer de taak om de doden en gewonden van het veld te dragen. In de zompige weilanden ploegt hij met een kruiwagen voort om zijn makkers te bergen of in veiligheid te brengen. Hij vraagt zich steeds meer af waar hij mee bezig is, ziet de zinloosheid in van deze strijd en besluit te deserteren.North North The Face Face Face The The North Perrysport Perrysport Perrysport

Dit is een luisterplek: 205. Koud, nat en ontberingen
Speel audio af
Download audioSuperdry Prijzen Blauw Heren Parka Jas Voor Sd 3 Vergelijk 8qwrP8

Mediagallerij

Kanaaldijk 3 , Meijel, Nederland
Close
Download MP3