Nederland Historische locatie
Heren Bestelle Bestelle Moncler Jassen Heren Moncler Jassen Jassen Heren Heren Moncler Bestelle Moncler

16-11-1944

Kanaaldijk 3 , Meijel, Nederland
Trefwoorden voor deze historische locatie
Verwoesting Gevechten
Moncler Jassen Moncler Moncler Heren Bestelle Bestelle Bestelle Moncler Heren Heren Heren Jassen Jassen

205. Koud, nat en ontberingen

In de strijd om een bruggenhoofd op de hoek van het afwateringskanaal en de Noordervaart worden op 16 en 17 november 1944 geallieerde granaten afgevuurd op de Duitse stellingen. Ondanks regen, kou en slapeloosheid verzwakt, is de tegenstand van de Duitsers hevig. Tot overmaat van ramp beschieten Duitse troepen door miscommunicatie dan ook nog per ongeluk elkààr.

In de natte herfst van 1944 proberen de Duitsers in het Nederlands-Duitse grensgebied zoveel mogelijk om de opmars van de Geallieerden een halt toe te roepen. Vanuit hun posities ten westen van de Maas oefenen ze druk uit op het reeds bevrijde deel van Zuid Nederland. Maar er is geen kruit gewassen tegen de onophoudelijke opmars van verse troepen en materiaal van de Geallieerden.

De moraal van de Duitsers gaat in die natte koude schuttersputjes in het open veld steeds verder naar beneden. Sommigen overwegen zelfs om te deserteren. Maar de angst dat als represailles thuis vrouw en kinderen wat wordt aangedaan weerhoudt de meesten ervan.

Op 17 november 1944 proberen de Schotten van het 5de Cameron Highlanders bataljon een bruggenhoofd te slaan bij het afwateringskanaal bij Beringe. Dat gaat niet zonder slag of stoot. Aan beide zijden vallen doden en gewonden. Toch slagen de Camerons erin een brug te maken en de opmars kan verder.

Aan Duitse zijde heeft de jonge soldaat Theodor Kremer de taak om de doden en gewonden van het veld te dragen. In de zompige weilanden ploegt hij met een kruiwagen voort om zijn makkers te bergen of in veiligheid te brengen. Hij vraagt zich steeds meer af waar hij mee bezig is, ziet de zinloosheid in van deze strijd en besluit te deserteren.Moncler Bestelle Heren Heren Jassen Moncler Moncler Heren Moncler Heren Jassen Jassen Bestelle Bestelle

Dit is een luisterplek: 205. Koud, nat en ontberingen
Speel audio af
Download audioDames Collectie De bekijk Gratis Levering Bijenkorf � Voor Jassen fwPqx51O

Mediagallerij

Kanaaldijk 3 , Meijel, Nederland
Close
Download MP3